Tilinpäätösennuste 2021 – mitä huomenna jää viivan alle

Kirjoitin neljä vuotta sitten blogiini kirjoituksen, jossa ennakoin vaalien tulosta omalta kohdaltani. Nyt on tullut aika päivittää tuo kirjoitus ja koittaa jollain tavalla arvioida – tai arvata – tämän vuoden lukuja.


Edelliskerralla haarukoin omaa äänimäärääni koko lailla puhtaasti verkkosivun käyntimäärien perusteella. Ote vuoden 2017 kirjoituksesta:

“Viimeisen kuukauden aikana täällä on ollut keskimäärin 14 vierailijaa ja 27 sivulatausta per päivä. Etusivua on ladattu noin 250 kertaa ja suosituimmat blogikirjoitukset ovat keränneet yli sata lukukertaa.”

Pitkällisen numeronpyörittelyn pohjalta päädyin tuolloin siihen, että 100 äänen alkuperäinen tavoite olisi realistinen. Tulos oli lopulta 135 ääntä ja valtuuston portit aukenivat ihan kirkkaasti.


Entä nyt? Mikä on muuttunut? Paljonkin. Tärkein muutos lienee se, että nyt olen politiikan saralla suhteellisen “tunnettu tekijä” ja ihmiset tietävät millaista politiikkaa minä teen. Onko se sitten hyvä vai huono asia – se tiedetään huomenna illalla. 🤔

Pitkälti samasta syystä myös äänimäärän ennakointi on tällä kerralla monin verroin hankalampaa. Neljä vuotta sitten olin täysin uusi kasvo politiikassa ja monet kävivät varmasti sivuillani tsekkaamassa minkälainen heppu on kyseessä ja äänestivät siltä pohjalta. Näin ollen verkkosivujen kävijämäärät antoivat vahvaa osviittaa itseeni kohdistuneesta mielenkiinnosta.

Nyt vastaavaa indikaattoria ei ole. Kuluneen valtuustokauden aikana blogilleni on muodostunut melko lailla vakiintunut lukijakunta ja tällä hetkellä päivittäiset vierailumäärät ja sivulataukset ovat vuoteen 2017 verrattuna selvästi suurempia – oli vaaleja tai ei. Keskimääräiset blogikirjoitukset keräävät nykyään 200-300 lukukertaa (suosituimmat lähentelevät jopa tuhatta sivulatausta), mutta toisaalta jos otetaan suora vertaus neljän vuoden takaiseen tilastoon, niin viimeisen kuukauden aikana etusivua on ladattu täsmälleen yhtä paljon kuin ennen vuoden 2017 vaaleja eli 250 kertaa.


Verkkosivun tilastojen pohjalta on siis täysin mahdotonta tehdä yhtään minkäänlaista arviota äänimäärän suhteen. Äänestävätkö blogin säännölliset lukijat minua? En minä tiedä. Äänestävätkö sivuillani nyt vaalien alla käyneet ihmiset minua? En minä tiedä.

Henkilökohtaisesti toivon, että äänimääräni olisi koko lailla neljän vuoden takaisella tasolla – se antaisi mielestäni vahvistuksen sille, että olen oikealla asialla. Tiedostan kuitenkin myös sen, että näissä vaaleissa osa vuoden 2017 äänistäni siirtyy hyvin todennäköisesti Huomisen Hattulan muille ehdokkaille. Edellisellä kerralla olin tietyllä tavalla “yksin” oman ideologiani kanssa, mutta nyt meitä on neljä enemmän ja vähemmän samantyylistä ehdokasta.

Joka tapauksessa omaa äänimäärääni tärkeämpi asia näissä vaaleissa on ryhmän kokonaismenestys. Huomisen Hattulan tarkoituksena on muuttaa päätöksentekokulttuuria ja siihen kyllä vaaditaan enemmän kuin yhden ehdokkaan läpimeno. Olen koko ajan pitänyt (salaisena) tavoitteena, että neljästä ehdokkaasta 3-4 valitaan valtuustoon ja tässä vaiheessa uskallan sanoa sen myös ääneen.

Tavoite on suhteellisen kova, mutta silti pidän sitä täysin realistisena. Kolmeen läpimenijään vaaditaan vajaat 400 ääntä ja kaikki neljä tulevat valituiksi noin 500 äänen yhteismäärällä. Neljä vuotta sitten keräsimme Mirkan kanssa yhteensä 203 ääntä. Mikäli nuo äänet ovat siirtyneet mukanamme myös tähän uuteen ryhmään, niin silloin puolet vaaditusta määrästä saattaa olla jo “valmiiksi” olemassa. Tekemämme työ valtuustossa ja kaksi täysin uutta kasvoa voivat mielestäni hyvinkin tuottaa toisen puolen tavoitteesta. Esimerkiksi omilla verkkosivuillani oleva “Mikä Huomisen Hattula?” -alasivu luotiin tammikuussa ja sen jälkeen siellä on vierailtu jo pitkälti yli 500 kertaa. Hyvää kiinnostusta ryhmäämme kohtaan on esiintynyt myös muissa kanavissa.


Niin tai näin, demokratia on joka tapauksessa raakaa ja rehellistä. Äänestäjät päättävät – kuten neljä vuotta sitten totesin: “Jatkanko maanantaina elämääni entiseen tapaan veronmaksajan, isän ja kunnan työntekijän roolissa vai lisätäänkö tähän listaan myös kunnallispoliitikko?” Perustilanne on aina sama – tällä kertaa asetelma on ainoastaan tuon poliitikon roolin kanssa toisin päin. Jatkanko kunnallispolitiikassa vai keskitänkö senkin aikani noihin muihin osa-alueisiin?

Tähän loppuun haluan vielä antaa kaikille yleisen kehotuksen äänestämisen suhteen. Pitkän ennakkoäänestyksen myötä lähes 32% hattulalaisista äänioikeutetuista on jo nyt antanut äänensä. Se on sinällään ihan hieno tulos, mutta samalla se tarkoittaa sitä, että selkeä valtaosa – yli kaksi kolmasosaa – on edelleen äänestämättä. Muistakaa siis te loputkin raahautua huomenna vaaliuurnien äärelle. Äänestää saa ihan vapaasti ketä haluaa ja kenet tuntee oikeaksi. Pääasia on, että äänestää! 👍

Muistutan tässä nyt vielä kuitenkin, että Hattulan poliittinen kulttuuri kaipaa paitsi uusia tekijöitä, niin myös uutta toimintakulttuuria. Jos vanhoja valtajärjestelmiä ylläpidetään, niin uusien henkilöiden mukanaan tuoma raikas tuulahdus jää auttamatta torsoksi. Siksi suosittelen valitsemaan jonkun ehdokkaan nimenomaan uudenlaista toimintakulttuuria ajavan Huomisen Hattulan listalta.

Niin ja numero 81 on toki hyvä valinta, jos haluaa samalla antaa tukensa meikäläisen tekemälle työlle kuluneiden neljän vuoden aikana. 😀

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *