OAJ:n vaalikone on täysi vitsi

Opetusalan ammattijärjestön eli tutummin OAJ:n vaalikoneesta ja sen myöntämästä ”koulutusmyönteinen ehdokas” kunniamaininnasta kertoo hyvin paljon se, että omassa kunnassani 3/4 vaalikoneeseen vastanneista opettajaehdokkaista EI saanut kyseistä mainintaa.

Miksi näin? No, otetaan muutama esimerkki.


Esimerkki 1:

Vaalikoneen väite: ”Kunnassani tulisi tarjota perusopetusta yli säädetyn minimin, vaikka se voi tarkoittaa kuntaveroprosentin nostoa tai leikkaamista muista palveluista”

OAJ:n oma vastaus: ”Lähes täysin samaa mieltä”

Minun vastaukseni: ”Täysin eri mieltä”

Minun perusteluni: ”Kuntien taloudellinen tilanne on tiukka. Hattulassa on käynnissä talouden tasapainottaminen ja siksi kaikkea lakisääteiset kriteerit ylittävää tarjontaa on pakko tarkastella erittäin kriittisesti. Opetuspuolella mahdolliset “vapaat“ resurssit tulee ohjata ennemmin ryhmäkokojen pienentämiseen ja tukitoimiin kuin ylimääräisiin opetustunteihin.”

Haluan ennen kaikkea perusopetuksen perusasiat kuntoon, joten asetan ryhmäkoon ja tukitoimet ekstratuntien edelle. Teenkö tällä vastauksella itsestäni vähemmän koulutusmyönteisen ehdokkaan kuin sellainen vastaaja, joka on valmis leikkaamaan ”jostakin” – esimerkiksi muualta perusopetuksesta tai toisen asteen koulutuksesta? Onko todellakin järkevää resursointia, että heikennetään muita kunnan palveluita – pääaasia, että opetusta tarjotaan yli minimin? Ainakin OAJ:n vaalikoneen mielestä minä olen siis koulutusvastainen luopio.


Esimerkki 2:

Vaalikoneen väite: ”Lukio on kunnalleni niin tärkeä imagoetu, että siitä tulee pitää kiinni hinnalla millä hyvänsä.”

OAJ:n oma vastaus: ”Täysin eri mieltä”

Minun vastaukseni: ”Lähes täysin samaa mieltä”

Minun perusteluni: ”En hyväksy kuntataloudessa ilmaisua “hinnalla millä hyvänsä“ – siitä tulee pieni vähennys. Hattulalle oma lukio on erittäin tärkeä monessakin mielessä, mutta reaalimaailmassa löytyy aina rajakustannus, jonka jälkeen myös lukio on pakko lopettaa. Nykytilanteessa – ja tämän hetken arvioiden mukaan vähintään seuraavat 10 vuotta – lukion pitää ehdottomasti säilyä Hattulassa.”

Siis hetkinen, herra OAJ. Ymmärsinkö nyt oikein? Perusopetukseen ekstratunteja pitää tarjota hinnalla millä hyvänsä, mutta lukiosta kiinni pitäminen on ihan todella – TODELLA – paha asia? Kyllä maailmaan mielipiteitä mahtuu, mutta ikävä kyllä logiikka jäi nyt johonkin matkan varrelle.

Lisäksi tässä asiassa OAJ on mm. Hattulan kohdalla yksiselitteisesti väärässä. Parolan lukion olemassaolo on monessakin mielessä äärimmäisen tärkeä tekijä kunnalle. Lukion poissiirtymisen todennäköisistä vaikutuksista voi lukea lisää esimerkiksi tästä kahden vuoden takaisesta blogikirjoituksestani.


Esimerkki 3:

Vaalikoneen väite: ”Yli kolmevuotiaat lapset tulisi ohjata ensisijaisesti aina päiväkodin varhaiskasvatukseen sen sijaan, että lapset hoidettaisiin kotona.”

OAJ:n oma vastaus: ”Täysin samaa mieltä”

Minun vastaukseni: ”Täysin eri mieltä”

Minun perusteluni: ”On varmasti totta, että monille lapsille ohjattu varhaiskasvatus olisi kotihoitoa parempi vaihtoehto, mutta se ei voi mennä yksilönvapauden yläpuolelle.”

OAJ haluaa ilmeisesti lisätä valtion ohjavaa roolia ja viedä Suomea kohti totalitaristista hallintoa? Itse kunnioitan yksilönvapautta. Tekeekö se minusta koulutusvastaisen ihmisen? Näemmä.


Koko vaalikoneen asetelmahan oli täysin absurdi. Vaalikonetta täytettäessä ehdokkaalle kerrottiin jokaisen kysymyksen yhteydessä, mikä on OAJ:n kanta kyseiseen asiaan. Ehdokkaille siis käytännössä syötettiin valmiit sanat suuhun ja ilmoitettiin, että tätä mieltä on oltava, mikäli haluaa esiintyä ”koulutusmyönteisenä ehdokkaana”. Merkittävä osa vastaajista näyttää sortuneen ainakin jossain määrin tuohon propagandaan.

Tämä vaalikoneen toimintatapa on toki täysin linjassa OAJ:n kaiken muun toiminnan kanssa. Esimerkiksi vuosityöaikaan siirtyminen on asia, jota järjestö ajaa kuin käärmettä pyssyyn. Musertava enemmistö kentällä olevista opettajista vastustaa muutosta, mutta siitä huolimatta soraäänet pyritään aktiivisesti vaimentamaan. Ääneen päästetään ainoastaan ne, jotka ovat valmiita puhumaan OAJ:n valitseman näkökulman puolesta.

OAJ:n toimintatavat ovat kuitenkin täysin oma ongelmavyyhtensä ja niistä voisi kirjoittaa vaikka kokonaisen blogikirjoitussarjan. Pysytellään nyt kuntatasolla. Tämän koko kirjoituksen pointti on siis se, että yhdenkään äänestäjän ei pidä sortua uskomaan tähän naurettavaan propagandaan. Koulutusmyönteisyyttä ei mitata sillä kuinka paljon on valmis nöyristelemään ammattiyhdistyksen suuntaan. Esimerkiksi meillä Hattulassa kaikki opettajataustaiset ehdokkaat ovat takuuvarmasti äärimmäisen koulutusmyönteisiä – oli heillä OAJ:n vaalikoneen hyväksyntä tai ei. Itsestäni olen vähän jäävi sanomaan, mutta muiden osalta jopa väittäisin, että voimakkaimmin koulutusta puolustavat nimenomaan monet sellaiset ehdokkaat, joilla tätä vaalikoneleimaa EI ole otsassa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *