On tyhmää äänestää tyhjää

Ei liene vaikeaa arvata, että tämä blogikirjoitus sai alkunsa kokoomuksen tämäniltaisen elvytyspakettiin liittyvän päätöksen myötä. Jos joku ei vielä tiedä, niin lähtökohtaisesti puolueen koko eduskuntaryhmä aikoo siis äänestää asian käsittelyssä tyhjää. Rikkureita on jo ilmoittautunut, mutta silti – yli 30 kansanedustajaa äänestää perustuslain näkökulmasta merkittäväksi luokitellussa asiassa TYHJÄÄ.

Mietitäänpä hetki ylipäätään tyhjän äänen merkitystä puhtaasti matemaattisessa mielessä. Tyhjä ääni on aina hylätty ääni, joten se automaattisesti lisää muiden annettujen äänien painoarvoa. Mikäli esimerkiksi vaaleissa annetaan 1000 ääntä, joista 100 on tyhjiä, niin silloin jokaisen annetun äänen painoarvo ei olekaan 0,1% vaan 0,11%.

Tyhjä ääni ei siis ole millään muotoa protestiääni. Esimerkiksi vaalituloksissa puolueiden ja ryhmien ääniosuudet lasketaan hyväksytyistä äänistä. Jos haluaa protestoida, se kannattaa ehdottomasti tehdä äänestämällä jotain pienpuoluetta tai ehdokasta, joka ei missään tapauksessa tule pääsemään läpi. Sillä tavalla protesti tulee näkyväksi ja osaksi yleistä tilastointia. Toki hylätytkin äänet aina tilastoidaan, mutta niitä tilastoja harvemmin esitellään julkisuudessa.


Siirrytään vaaliäänestämisestä itse päätöksentekoon. Jos luottamushenkilö äänestää tyhjää, hän ei täytä sitä tehtävää, jota varten hänet on valittu. Luottamushenkilön tehtävänä on päättää asioista ja tyhjällä äänellä hän ei tee sitä. Päätös syntyy joka tapauksessa, mutta vastuu päätöksen sisällöstä siirtyy tarkoitettua kapeammille hartioille.

Myönnän, että minäkin olen äänestänyt luottamustehtävässä pari kertaa tyhjää. Se on tapahtunut siinä tapauksessa, kun olen kokenut, että minulla ei ole riittävästi tietoa valintapäätöksen tekemiseksi. Omasta mielestäni silloin on vastuullista antaa muiden päättää. Jos muilla on enemmän tietoa tai he kokevat, että pystyvät päätöksen tekemään, niin miksi en ojentaisi myös omaa päätösvastuutani “asiantuntevampiin käsiin”? Toisena vaihtoehtona kun olisi se, että heitän arpanopalla oman päätökseni. Se ei ole kovin vastuullista.

Ai niin – lisäksi kertaalleen äänestin tyhjää, koska olin sitä mieltä, että äänestetty asia ei kuulunut millään muotoa valtuuston päätettäväksi. Silloinkin siis siirsin ihan mielelläni ja tietoisesti vastuun muiden hartioille. Päättäkööt ne, joiden mielestä asia oli valtuustokäsittelyn arvoinen.


Palataan elvytyspakettiin. On päivänselvää, että kansanedustajilla on aivan riittävästi tietoa elvytyspaketista. Perustuslakivaliokunta juuri tänään linjasi, että kyse on Suomen kannalta niin merkittävästä asiasta, että sen päättämiseksi vaaditaan normaalin yksinkertaisen enemmistön sijasta ⅔ määräenemmistö. Jokaisella kansanedustajalla on siis suorastaan pakko olla perusteltu mielipide asiasta. Jos sellaista ei ole, niin hän on täysin väärässä paikassa.

Tässä tilanteessa tyhjän äänestäminen tarkoittaa täysin yksiselitteisesti vastuunpakoilua – “minä en halua ottaa julkisesti kantaa puolesta enkä vastaan, päättäkää te muut minunkin puolestani.” En ymmärrä miten yksikään kansanedustaja voi alentua moiseen – puoluejohdosta puhumattakaan.

Kansanedustajat on valittu päättämään kaikkia suomalaisia koskevista asioista. Sitä mandaattia ei voi jättää käyttämättä, koska “ei huvita” tai koska “se ei näytä hyvältä”. Tällainen toiminta on totaalista demokratialle pyllistämistä. Fy fan.


Nyt kun kuntavaalit (ja kukaties jopa ennenaikaiset eduskuntavaalit?) lähestyvät, niin toivon todellakin, että ihan jokainen äänestysikäinen henkilö käyttää äänioikeuttaan. Ja käyttää sitä myös tavalla, jolla on merkitystä. Protestointi vaaleissa on ihan OK, mutta sitä ei kannata tehdä jättämällä tyhjä kuponki tai töhertämällä sinne Aku Ankan nimi. Ne menevät suoraan mappi Ö:hön ja unohtuvat nopeasti. Kannatusprosentit lasketaan muiden antamista äänistä.

Protestoi mieluummin äänestämällä jotain täysin uutta ehdokasta. Tai kenties jotain sellaista vanhaa ehdokasta, jonka läpimenoa pidät äärimmäisen epätodennäköisenä. Sellaiset protestiäänet lasketaan ja otetaan mukaan tilastoihin. Ne myös saattavat herättää ihmisiä miettimään, miksi äänet kerääntyivät tällä kertaa poikkeavalla tavalla.

On tyhmää äänestää tyhjää.


PS. Lyötyä ei pitäisi lyödä, mutta tällä kertaa kokoomus on kyllä ihan itse oman kuoppansa kaivanut. 🙈

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *