Hattulan sivistystoimen sirkusesityksiä, osa 2

Kun kerran vauhtiin päästiin, niin otetaan nyt samoilla lämpöisillä tarkastelun ja keskustelun alle vielä toinenkin totaaliseksi farssiksi muotoutunut yksityiskohta liittyen sivistyspuolen toimintatapoihin.

 

Kuten tiedetään ja julkisuudessakin on esitetty, yhteiskoulun tiloissa on sisäilmaongelmia. Se ei ole mikään salaisuus. Tämän seurauksena useita luokkia on poistettu käytöstä tai niiden käyttöä on rajoitettu. Tilojen vähenemistä on kompensoitu nostamalla käytössä olevien tilojen käyttöastetta ja hakemalla uusia opetustiloja mm. ruokalasta ja Parolan alakoulun puolelta.

Edellämainitut ovat kaikki hyviä ratkaisuja – ei siinä mitään. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että kaikki pienimmätkin kivet pitää kääntää puhtaiden tilojen löytämiseksi. Vähemmälle huomiolle on kuitenkin jäänyt se tosiasia, että yläkoulun oman rakennuksen sisällä on edelleen eräs totaalisella vajaakäytöllä oleva tila. Tila, josta olisi mahdollista saada vähintään yksi (ja kenties jopa kaksi?) puhdasta opetustilaa välittömästi oppilaiden käyttöön.

Puhun nyt siis sivistystoimistosta. Alkujaan lukiolaisten kirjastoksi suunniteltu tila on pinta-alaltaan n.100 m2. Se toimii tällä hetkellä kolmen työntekijän (sivistysjohtaja + kaksi toimistosihteeriä) työpisteenä. On päivänselvää, että heille löytyisi helposti järkevämmän kokoiset tilat joko a) saman rakennuksen sisältä tai b) jostain toisesta kunnan omistamasta kiinteistöstä. Miten siis on mahdollista, että oppilaille etsitään väistötiloja muista rakennuksista, kun silmien alla omassa koulurakennuksessa on edelleen näin selkeää hyödyntämätöntä potentiaalia?

 

Tämäkin on jälleen asia, jota on yritetty hoitaa sisäisesti. Voi pojat, että sitä todella on yritetty hoitaa. Itse olen nostanut asian ensimmäisen kerran esille kunnanhallituksessa jo viime kevättalvella, kun pohdittiin kotitalousluokkien väistötiloja tai uudelleensijoittamista. Olen keskustellut asiasta viimeisen puolen vuoden aikana useaan otteeseen niin poliittisissa toimielimissä kuin yksityisesti teknisen puolen viranhaltijoiden kanssa. Lisäksi tiedän, että myös muut luottamushenkilöt ovat olleet aktiivisia ja nostaneet sivistystoimiston väistöä keskustelun alle.

Miksi mitään ei sitten tapahdu? Aivan. Äärettömän hyvä kysymys. Ne vastaukset, joita itse olen asian tiimoilta saanut ovat niin naurettavia, että niitä ei kehtaa julkisesti edes esittää. Ainoatakaan järjellistä ja perusteltua syytä en ole toistaiseksi kuullut.

 

Otetaanpa lopuksi vielä malliesimerkki siitä, miten tämän tyyppiset asiat pitäisi hoitua ja hoitaa. Tänä syksynä kävi ilmi, että kahdelle uudelle päiväkotiryhmälle pitää löytää nopeasti tilat. No, kuntamme tekninen yksikkö teki väistöliikkeen Pappilanniemen virastotalon sisällä ja tilojen muutostyöt ovat jo hyvää vauhtia käynnissä. Kas noin – eihän se ollut yhtään vaikeaa. Ei tarvittu suureellista byrokratiaa eikä poliittisia päätöksiä.

Entä mitä tapahtuu samaan aikaan toisaalla? Kuten todettua, sivistystoimiston väistö on otettu ensimmäisen kerran esille jo pitkälti yli puoli vuotta sitten. Lisäksi homma on huomattavasti suoraviivaisempi kuin yllä mainittu päiväkotiesimerkki. Sivistystoimistosta saisi yhden perusopetustilan jopa ilman minkäänlaisia muutostöitä – ei muuta kuin kannetaan toimistopöydät ulos ja pulpetit sisään. Parin tunnin homma ja jälleen kouluongelma olisi pykälän verran paremmalla tolalla. Mutta ei kun ei. Tarvitaanko Hattulassa oikeasti valtuustoaloite ja vähintään puolen vuoden viranomaispyöritys siihen, että näinkin yksinkertainen asia saadaan toteutukseen? Uskomatonta pelleilyä.

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *